fbpx

15 jaar Facebook!

Vandaag vieren we het 15-jarig jubileum van Facebook. Hoewel ik in 2004 niet direct fan was, geen ‘early adopter’ dus, stapte ik in die tijd natuurlijk wel over van Hyves naar Facebook. Ik ging als het ware mijn vrienden achterna. Want hoe kan ik anders in contact blijven met vrienden als ik niet in dezelfde ‘online ruimte’ ben dan zij?

Facebook zakelijk

In eerste instantie vond ik het platform saai, ik kon geen eigen kleuren noch lettertypes kiezen zoals bij Hyves en moest echt wel even goed kijken wat ik precies had gedaan voor ik op ‘plaatsen’ klikte. Voor bedrijven bleek Facebook een prachtig platform te zijn. De zakelijke pagina’s waren bijna gelijk aan een website, waardoor ik zelfs besliste om bij de start van GJIZ eerst niet een website te maken, maar dat mijn online profilering kon volstaan met een Facebookpagina, een Twitteraccount en een account bij LinkedIn.

Presentatie Seminar

Presentatie Gea Iedema op Social Simmer Seminar in Franeker

Facebook Simmer Sessie

Voor veel bedrijven bleek het nog niet zo gemakkelijk te zijn om een zakelijke pagina aan te maken. Dat bleek ook tijdens de Facebook Simmer Sessie, waarbij het nog voornamelijk ging over wat het verschil is tussen een vriendenpagina, die aan een persoon gebonden is, en een fanpagina voor zakelijk. Ook nu nog zie ik dat bedrijven, organisaties of merken met een persoonlijke pagina je uitnodigen om vriend te worden. Daardoor kreeg ik steeds meer klanten die ik hielp met het inrichten en onderhouden van de zakelijke pagina’s. De sociale media support en cursussen die ik bied bleken van toegevoegde waarde te zijn.

Veranderende functionaliteiten

Ik was niet altijd blij met wijzigingen die het platform doorvoerde. Ten eerste verlangde dat een aanpassing in mijn handleiding en ten tweede verbaasde ik me zo nu en dan ook over het waarom. En of het wel paste bij het doel, ofwel waarvoor we sociale media gebruiken.

Twee zakelijke pagina’s samenvoegen

Zoals eerder aangegeven werden er nogal veel fouten gemaakt met het aanmaken van een zakelijke pagina. Of een merk of organisatie maakte er twee verschillende aan waardoor er een behoefte ontstond om die samen te voegen. Het samenvoegen werd mogelijk gemaakt. Overigens leverde dat een heleboel frustraties op voor de gebruikers aangezien ze andere verwachtingen hadden van wat het hen zou opleveren.

Call-to-action button

Een van de verbetering op de bedrijfspagina was een Call-to-action button, direct onder de omslagfoto, waarop de bezoeker direct kan zien hoe die snel aan informatie komt of contact kan opnemen met het bedrijf.

Paginanaam wijzigen

Nog zo’n verbetering was het moment dat de optie beschikbaar werd om de paginanaam op Facebook te mogen wijzigen. Uit enthousiasme werd er door ondernemers niet altijd goed nagedacht over de juiste naamgeving op het platform. Gelukkig gaat zo’n naamswijziging nu veel gemakkelijker.

Facebookbedrijfspagina andere pagina liken

Veel vragen kreeg ik binnen toen het wisselen van de persoonlijke pagina naar de bedrijfspagina wijzigde. Iedereen bleek de weg kwijt te zijn en kon niet meer vinden hoe je bijvoorbeeld met de eigen bedrijfspagina een andere zakelijke pagina kon liken. De blog die GJIZ hierover schreef is nog altijd de best bezochte blog van de website.

Facebook 15 jaar

Screenshot uit Sociale Media Onderzoek 2019| Newcom, januari 2019

Facebookgebruikers

Ondanks de fouten die het bedrijf heeft gemaakt op het gebied van privacy, maken nog altijd dik 10 miljoen Nederlanders gebruik van dit platform. Instagram (waar Mark Zuckerberg ook eigenaar van is) heeft wel wat jonge gebruikers weggekaapt, maar dat komt mede omdat Instagram iets gebruiksvriendelijker is dan Facebook. En de ‘fotoverhalen’ die op Instagram gepost worden meer ‘vluchtig zijn’ en automatisch na 24-uur verdwijnen. Dat vinden de jongeren vooral fijn.

15 jaar Facebook

Al met al heeft Mark Zuckerberg er wel een beetje voor gezorgd dat GJIZ bestaat. Uiteraard niet alleen, maar naast alle andere sociale media platforms heb ik in de afgelopen 15 jaar vele gebruikers geholpen. En sinds de start van GJIZ, in 2011, ontelbaar veel presentaties, trainingen en implementaties verzorgd. En nog steeds! Daarom ben ik dankbaar voor wat het mij heeft gebracht en hoe ik mij als ondernemer op het gebied van online profilering heb ontwikkeld en blijf ontwikkelen.

Sociale media voor iedereen

Mijn ultieme doel is bedrijven en mensen met sociale media naar een hoger niveau te tillen. GJIZ adviseert, ondersteunt, onderwijst en inspireert. Altijd met hoofd, hart en handen. Met aandacht voor uw bedrijf en de mensen in uw bedrijf. En zijn er nog dromen? Zeker! Zou het niet fantastisch zijn als sociale media (welk platform dan ook) voor iedereen toegankelijk is en niemand achter hoeft te blijven?

Daarom wens ik, Gea Iedema, Facebook een fijne 15verjaardag en nog vele jaren van verbinding toe! Maar u hoeft heus niet alles te delen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee − 2 =