fbpx

Sociale media: gratis, geweldig, geschikt

Terwijl ik me aan het voorbereiden was op deze blog zag ik dit filmpje op YouTube. De persoon twijfelt over het feit of hij wel of niet naar een netwerkbijeenkomst zal gaan. Zo twijfelen er ook nog veel ondernemers of ze sociale media gaan gebruiken om te netwerken. Persoonlijk wil ik graag in contact blijven met mensen. Niet dat ik ze allemaal dagelijks spreek, maar als ik ze wel wil spreken dan ben ik slechts een paar muisklikken van die personen verwijderd die op sociale media actief zijn. Afhankelijk van mijn behoefte (zakelijk of privé) kies ik het medium waar de persoon actief is en lanceer daarna mijn bericht. Daarbij kies ik ook bewust of ik de inhoud openbaar of privé stuur.

Gratis
Sociale media zijn GRATIS, zolang je geen extreme wensen hebt. LinkedIn is zakelijk het meest geschikte netwerk omdat je je contacten binnen handbereik hebt en het een geweldige zoekfunctie biedt waardoor je mensen met een bepaald beroep snel hebt gevonden. Daarnaast kun je bedrijven volgen en lid worden van kennisgroepen waardoor je op zakelijk gebied veel meer komt te weten.
In een soort van tijdlijn komen berichtjes voorbij van personen met wie ik mij verbonden heb, daaraan is de profielfoto gekoppeld. Het kan zijn dat ze zelf een bericht hebben geplaatst of dat het automatisch aangemaakt is, omdat ze op hun eigen profiel iets gewijzigd hebben. (Die meldingen van berichten zijn te verbergen, of uit te zetten, mocht je die niet willen zien.)

Ik kan zelf bepalen hoeveel berichtjes (ook wel updates genoemd) ik lees en ook op wie ik wil reageren. De inhoud van de berichtjes varieert van vakjargon tot iets waar de persoon zich op dat moment mee bezighoudt. Ontzettend handig is het feit dat je geen e-mailadres of telefoonnummer van de persoon meer hoeft te bewaren. Je selecteert de persoon en daarmee kan je gelijk communiceren. Zeker handig als iemand van baan verandert, dan blijft de persoon binnen je netwerk gemakkelijk te bereiken.

Geweldig
Sociale media zijn een GEWELDIG hulpmiddel om te netwerken. Waar de een op een bijeenkomst makkelijk op iemand afstapt zal de ander juist liever de kat uit de boom kijken. Dat is online niet anders. Misschien heb je op een bijeenkomst wel eens iemand gevraagd om je te introduceren, in LinkedIn is dat ook mogelijk. Maar zonder een introductie gaat het even zo gemakkelijk.
Het algemeen doel van netwerken is volgens mij om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met anderen (bijvoorbeeld uit je eigen netwerk). Waar ik in het verleden eerst met iemand in contact kwam offline en mij daarna online met diegene verbond, werkt dat nu andersom ook. Op de laatste SMC058 bijeenkomst ontmoette ik iemand die mij via Twitter al volgde en ik terug, en zich daarom aan mij voorstelde. Erg handig om het gesprek mee te beginnen!
Sociale media: gratis, geweldig, geschiktTwitter is mijn favoriet hulpmiddel om te netwerken. Wist je trouwens dat je zonder zelf op Twitter een account te hebben, dat je al wel tweets kan lezen van mensen die je zakelijk interessant vindt? En als je al wel op Twitter een account hebt, kan je ze gaan volgen of zelfs direct een tweet sturen. Maar wat ik geweldig vind is de functie “retweet” die je de mogelijkheid biedt om berichtjes die jij binnen krijgt, onder de aandacht te brengen bij jouw volgers. Als een olievlek kan zo’n bericht wereldwijd uitvloeien. En retweets van jouw berichten evenzo.
Deze week kwam ik voor het eerst in aanraking met de app #LMLY (Let Me Link You), met dank aan @weconnect. De applicatie (volgens mij alleen voor I-phone beschikbaar) biedt de mogelijkheid om mensen uit je verschillende netwerken aan elkaar voor te stellen. Zij kunnen dit voorstel accepteren of weigeren. Zelf zou ik wel vooraf vragen of ze voorgesteld willen worden. Maar het lijkt me sowieso een handige app voor de netwerkers onder ons.

Geschikt
Nog even voor de duidelijkheid: sociale media vind ik niet hét middel, maar een (hulp)middel en zeer GESCHIKT voor zakelijk netwerken. Het biedt je de mogelijkheid om makkelijk, snel en zonder visitekaartjes te netwerken. En die netwerkbijeenkomst wordt een stuk interessanter als je vooraf online al met (nieuwe) mensen kennis hebt gemaakt of hebt gesproken. Geen twijfel over mogelijk!