fbpx

Nieuw! Facebookpagina’s ‘om in het oog te houden’

“Houd de voortgang bij op pagina’s die je in het oog wilt houden. Je kunt zien hoeveel vind-ik-leuks ze hebben, zodat je bij kunt blijven.”

Ik ben soms echt verbaasd als ik een nieuwe functionaliteit binnen Facebook ontdek. Zo ook vandaag. Want bij mij hebben de paginastatistieken plaats gemaakt voor de functie “andere Facebookpagina’s om in het oog te houden”. Dat lijkt me een aanwinst! Toch?

Gewoon
Want zo bestaat het “administratiepanel[1]” van Facebook uit een overzichtelijk dashboard, waarbij je snel iets kan doen om de kwantiteit van je Facebookpagina te verhogen. Je kan vrij gemakkelijk je berichten boosten, je pagina promoten en meer vind-ik-leuks genereren door je e-mailcontacten uit te nodigen. En let op: daarvan zijn de meeste betaalde functionaliteiten! De statistieken zijn er dus nu uit verdwenen en toegevoegd is: “pagina’s om in het oog te houden”.

Nieuw!_Facebookpagina's_'om_in_het_oog _te_houden’Gedoe
Even uitleggen hoe je dit doet. Je voegt naar keuze zelf vijf pagina’s toe die je in de gaten wil houden. (Stel immers dat ze meer #likes verwerven dat je eigen pagina?) Of je maakt een keuze uit de lijst van pagina’s die Facebook aan je voorstelt. Toen ik die lijst bekeek vroeg ik me af wat Facebook beoogt met het bieden van deze functionaliteit. Totaal niet pagina’s waar ik als @GJIZ ook maar iets aan heb. Dus nu heb ik er zelf vijf ingevuld en kan ik iedere keer de stand van zaken bekijken; hoeveel #likes er deze week bij zijn gekomen en hoeveel ze hebben verloren. In mijn eerstvolgende presentatie ga ik dan deze getallen zeker vermelden! Dat noem ik nog eens toegevoegde waarde!

Gemak
Maar… is het administratiepanel er eigenlijk wel op gericht om mij als klant het gemakkelijk te maken? Persoonlijk vind ik van niet. Het liefst zou ik het “administratiepanel” zelf willen inrichten met de functionaliteiten die ik prefereer. Zo zou ik bijvoorbeeld direct de meldingen van mijn fans willen zien, direct mijn laatste vind-ik-leuks en hoe de betrokkenheid was van mijn laatste berichten. Wellicht komt dat omdat ik het belangrijk vind wat ik mijn huidige fans bied (kwaliteit), dan dat ik bezig ben met het verkrijgen van nieuwe fans (kwantiteit).

Gemis
Daarnaast is mij als beheerder van een groot aantal pagina’s nog nooit gevraagd wat ik mis in Facebook. Want ik zou heel graag een melding willen krijgen wanneer iemand je bedrijfspagina heeft getagged in een eigen bericht. Zolang het niet op mijn bedrijfspagina gepost is, maar op de eigen pagina, kom ik dat als beheerder niet aan de weet. Hoe kan ik die persoon dan bedanken? Ook het inchecken merk ik niets van en ook niet van recensies van anderen en dat er sterren zijn uitgedeeld en hoeveel. Ik ontdek het allemaal per toeval. En als ik nog even een melding van langer dan een week wil terughalen? Jammer… die zijn er niet. En mocht het zo zijn dat ik die meldingen niet krijg omdat ik een vinkje niet goed heb staan, dan zou ik willen dat het een standaardinstelling is.

Gezeur
Misschien is het gezeur van mij, dat ik Facebook alleen wil gebruiken om contacten te onderhouden, met mijn fans wil communiceren en ze graag goed wil bedienen. Noem het relatiemarketing. Misschien moet ik me veel meer richten op de nog niet door mij binnengehaalde doelgroep en daarvoor de betaalde functionaliteiten toch maar eens gaan gebruiken. Want hoe houden we anders Facebook nog in de lucht nu er een migratie gaande is naar Instagram. Onze tieners zijn toch al weer verhuisd? Maar ja, is dat eigenlijk wel mijn doelgroep?

Gea Iedema, @GJIZ ondersteuning sociale media, Franeker


[1] Administratiepanel betekent dat: een groep van bij elkaar gebrachte administratieve functionaliteiten? #dtv

7 thoughts on “Nieuw! Facebookpagina’s ‘om in het oog te houden’

 1. Jet

  Kreeg net ook een melding dat iemand onze facebook pagina in het oog houd.
  Zou graag willen zien wie dit is.
  Tot nu toe helaas niet kunnen ontdekken hoe.
  Hoor het graag als iemand iets weet
  groetjes jet

  Reply
  1. Gea Iedema

   Bedankt voor je reactie @Jet.
   Kan je die melding nog tevoorschijn toveren en er misschien een screenshot van maken? En dan vervolgens deze foto op mijn Facebookpagina plaatsen?
   Dan onderzoek ik het even. Alvast bedankt!

   Reply
  2. Gea Iedema

   L.S.,
   Ik heb het intussen even getest. Het klopt inderdaad dat je een melding krijgt: “een andere pagina heeft [naam van jouw pagina, in mijn geval GJIZ] toegevoegd als pagina om in het oog te houden”. Zie screenshot op: https://www.gjiz.nu/?p=1027. Het was heel even te zien welke pagina mij nu volgt, toen ik met mijn muis over de melding bewoog en er nog niet op klikte. Daarna niet meer. Ik begrijp nu ook de achterliggende gedachte waarom je een melding krijgt. Want zodra je er op klikt ga je naar je eigen pagina en wordt je ‘verleid’ om zelf ook pagina’s in het oog te houden. Ik ben benieuwd naar het gebruik van deze functionaliteit en roep je op om een reactie achter te laten!

   Reply
   1. Moniqe Lily

    Ik krijg ook net deze melding! Het eerste wat ik dacht is WIE? maar daar kom je dus blijkbaar niet achter…. heel irritant! krijg wel ook de optie om andere pagina’s in de gaten te houden, snap het doel hier voor mezelf niet zo goed van. Behalve dan dat je dan nog meer zou moeten adverteren ofzo… volgens mij schiet alleen FB hier wat mee op….

    Reply
    1. Gea Iedema

     Hé Moniqe,
     Ik denk dat je gelijk hebt. Als je ziet dat de ander qua likes meer scoort dan je eigen pagina, dan stimuleert dat om de eigen pagina te promoten of de berichten te boosten.
     Zolang kwantiteit belangrijker is dat kwaliteit zal FB hier succes mee boeken, denk je ook niet?
     Gr. Gea

     Reply
 2. Jessica

  Het is best wel raar eigenlijk dat iemand anders zomaar jouw “statistieken” kan bekijken.
  Nu is het alleen maar hoeveel likes je er toevallig die week bij hebt gekregen of eraf is gegaan, maar zeer nutteloos dus.
  Wat ik mij afvraag: kan je zelf ook zien wie jouw pagina dan in het oog houden.
  Beetje gek allemaal.

  Reply
  1. Gea Iedema

   @Jessica
   Leuk dat je reageert en mijn mening deelt.
   Voor zover ik nu weet is het niet zo dat je kan zien wie jouw pagina in de gaten houdt.
   Maar interessante vraag! Ga ik onderzoeken.
   Mocht ik daarna nog iets ontdekken, dan hoor je het zeker 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 8 =